Untermenü

Het eerste jaar van tandheelkundige kliniek in Herat

Een jaar geleden startte Shelter Now met een nieuwe tandheelkundige kliniek in Herat. En dat blijkt een succes! Tijd voor een samenvatting.

12. May 2017


Leerlingen oefenen in goed poetsen

Leerlingen oefenen in goed poetsen

In Afghanistan is er een groot tekort aan tandartsen. Er zijn minder dan 0,5 tandartsen per 10.000 inwoners. Ter vergelijking: in Duitsland is dit 8 op 10.000. Daarom is de nieuwe tandheelkundige kliniek van Shelter Now in Herat erg welkom.

In het eerste jaar zijn er direct al veel patiënten behandeld, zelfs meer dan gepland. Ook werkten we samen met de universiteit en boden we studenten praktische training. We trainden de docenten en het klinische personeel. Het hart van de nieuwe kliniek is het Tandheelkundige programma. Daar worden studenten onderzocht, behandeld en opgeleid in mondhygiëne.

De cijfers van 2016

  • 75 studenten kregen praktische training
  • meer dan 5.000 volwassenen kregen voornamelijk gratis een behandeling (er waren er 3.000 gepland)
  • bijna 6.000 schoolkinderen kregen onderwijs in mondhygiëne (er waren er 4.000 gepland)
  • 2/3 van deze schoolkinderen werd vervolgens gratis behandeld, omdat dat nodig was 

In totaal hadden ongeveer 11.000 mensen rechtstreeks voordeel van het project. De gratis behandelingen waren vooral gericht op vrouwen en kinderen. Zij beslaan ongeveer zeventig procent van de patiënten. Tien procent waren kinderen met een handicap, weeskinderen of straatkinderen die anders geen kans hadden op een tandheelkundige behandeling.

Na het succes van het eerste jaar, willen we dit jaar speciaal aandacht besteden aan de opleiding van docenten en medewerkers. Wilt u ons steunen in ons werk? Hier leest u hoe u ons kunt helpen