Untermenü

Project Dental Mission Afghanistan

In 2016 kwam Marc Jeannin toevallig terecht op de website van Shelter Now Nederland. Marc is een tandarts in België en een nieuwsbericht over een nieuwe tandheelkundige kliniek in Afghanistan trok zijn interesse.

01. September 2017


De opleiding tandheelkunde wordt gevolgd door 50% mannen en 50% vrouwen. Er zijn dus ook veel vrouwen die de opleiding doen.

Via ons kwam hij in contact met medewerkers van de kliniek. Inmiddels heeft Marc al twee reizen naar Afghanistan gemaakt. Marc biedt ondersteuning aan de tandheelkundige kliniek en aan de opleiding tandheelkunde in Herat. Dit doet hij door geld en spullen te verzamelen, ter plekke onderwijs te geven en gedurende het jaar via internet contact te houden. Dit wordt met veel dankbaarheid ontvangen. Ervaring op dit gebied heeft hij omdat hij werkzaam is in de praktische vorming van de studenten aan de Universiteit Gent. 

Naar Afghanistan

In september 2016 ging Marc voor het eerst naar Afghanistan, dit was een meer verkennende reis. Hij wilde onderzoeken waar de noden lagen en waarmee hij van dienst kon zijn. Tijdens die reis heeft hij de kliniek en de universiteit bezocht. Hij kwam erachter dat er vooral behoefte was aan docenten en ervaren tandartsen.   

Toen hij vervolgens in april 2017 voor de tweede keer ging, kon hij veel praktische ondersteuning geven. Hij gaf onderwijs en hielp mee met het uitdenken van kleine verbeteringen aan de kliniek. Daarnaast maakte hij het mede mogelijk dat de gebitten van kinderen op scholen gescreend konden worden. Tijdens de screening krijgen alle kinderen ook een pakket met een beker, borstel en tandpasta en uitleg hoe die te gebruiken. Mocht er een behandeling nodig zijn, dan mogen ze gratis naar de kliniek. 

Ondersteuning vanuit België

Naast de reizen die Marc naar Afghanistan maakt, heeft hij door het jaar heen ook contact  via WhatsApp en facebook. De mensen van de kliniek vragen bijvoorbeeld advies over een  wortelkanaalbehandeling. Ze sturen dan röntgenfoto's en laten Marc meekijken. Daarnaast zamelt Marc geld in, zodat hij klein materiaal kan geven. Met dat geld financiert hij ook de universitaire opleiding van een paratandartse. Zij doet al het werk van een tandarts maar kan de opleiding niet betalen.

Marc is van plan om elk jaar gedurende 2 weken naar Afghanistan te gaan. De volgende trip staat gepland voor april 2018. Bij zijn laatste verblijf ging er een mondzorgkundige met Afghaanse roots mee. Haar ouders zijn 20 jaar geleden vanuit Afghanistan naar Nederland verhuisd. Het was voor haar heel bijzonder om mee te maken.