Untermenü

Nieuw leercentrum in Kabul

In het voorjaar van 2018 start er een nieuw leercentrum in Kabul. Basisschoolleerlingen krijgen hier een opleiding door middel van professionele onderwijsmethoden. Kinderen vanaf 3 jaar zijn er welkom om spelend te leren.

29. September 2017


Dit schoolmeisje kijkt alvast uit naar het nieuwe leercentrum

In het afgelopen jaar zijn er heel wat voorbereidingen gedaan om het leercentrum in de lente van 2018 te kunnen starten. Er zijn vier betrokken docenten die al vanaf het begin enthousiast zijn over het idee.

Training van de docenten
Deze vier leraren hebben hun training tijdens de wintervakantie afgerond. Daarna begonnen ze met het leren van de eerste en tweede jaren van de nieuwe methode. Ze werden daarbij begeleid door een trainer: elke twee maanden kregen ze een geavanceerde training. Inmiddels zijn ze flink gegroeid in het werken met de methodiek.

Betrokkenheid moeders
De nieuwe didactiek en methodiek omvatten ook de betrokkenheid van de moeders van de kinderen. Zij zullen leren hoe ze met drie tot vijfjarigen kunnen spelen. Cultureel bepaalde, negatieve houdingen (zoals ongelijkheid of geweld) worden vervangen door positieve houdingen (bijvoorbeeld vreedzame oplossing van conflicten).

In het jaar 2018:

  • De kleuterschool, het eerste en het tweede jaar krijgen onderwijs volgens het nieuwe concept, met een aantal leerlingen dat beurzen ontvangt.
  • Tenminste vier extra leraren worden getraind zodat de derde en vierde klas in 2019 in het nieuwe concept kunnen worden geïntegreerd.
  • De huidige leerlingen kunnen gratis in de vierde klas instromen

Nieuw concept
Dit is een fundamenteel nieuwe opbouw van een school. We houden er rekening mee dat we flexibel moeten zijn bij verdere planning en implementatie. Het onderwijs van de leerlingen is zo belangrijk voor ons dat we dit proces door zullen zetten. Wellicht wordt ons nieuwe educatieve concept een model voor andere scholen.