Ons werk

Pakistan: Oorlogsvluchtelingen

Shelter Now is begonnen eind van de jaren zeventig. Op dat moment brak de Sovjet-invasie in Afghanistan het grootste vluchtelingenkamp beweging in de wereld af. In het gebied nabij de grensstad Peshawar in Pakistan woonde enkele miljoenen Afghaanse vluchtelingen. Shelter Now werd in 1983 geregistreerd als een internationale hulporganisatie, verdeelde er voedsel, drinkwater, melk en andere hulpgoederen onder vele duizenden gezinnen en voor hen werden schuilplaatsen en gaarkeukens gebouwd.

In de vluchtelingenkampen van Shelter Now werden onder anderen, ziekenhuizen, scholen, waterputten en weeshuizen gebouwd. Dit werk duurde zo vele jaren voort, tot de bevrijding van Afghanistan van het Taliban-regime in 2001. Toen was er als gevolg van de oorlog en onderdrukking weer te vluchtelingenstromen naar Pakistan.

Afghanistan: hulp voor terugkeerders

Sinds 1988 werkt Shelter Now in Afghanistan en is er officieel sinds 1992 door de opeenvolgende regeringen geregistreerd. Het Fonds heeft verschillende betonfabrieken opgericht waar vooral dakbedekking voor de wederopbouw van huizen wordt gemaakt. Ook een standaard gezin kan een huis bouwen, daar het materiaal goedkoop en soms zelfs gratis word verstrekt. Het herstel van de verwoeste irrigatiesystemen en het oprichten van het centrum voor straatkinderen van Kabul zijn belangrijke projecten.

In 2001, werden 24 Shelter Now medewerkers, waaronder vier Duitse, gearresteerd en aangeklaagd. Ze werden beschuldigd van het verspreiden van het christendom. Echter, de arrestatie bleek al gauw een gijzelaar door het Taliban-regime zijn. Het was met deze drastische stap de confrontatie met de dreiging van een oorlog van de Verenigde Staten na de aanslagen van 11 September. In november werden de medewerkers bevrijd in een drastische actie van de gijzelaar.

Sinds zomer 2002 is Shelter Now weer aan het werk in Afghanistan. Intussen waren er voor de terugkerende vluchtelingen een aantal "Village of hope" gebouwd, net als een aantal scholen voor meisjes. In Kabul werd ook een verwoeste oogkliniek weer opgebouwd. Ook heeft de organisatie een dovencentrum, waar kinderen en volwassenen een beroepsopleiding doen. In noord Afghanistan heeft Shelter Now een school voor cursussen engels en computercursussen, evenals een drinkwater projecten. In het westen van het land hebben we een tandheelkunde kliniek en agrarische projecten.

Pakistan: Noodhulp en wederopbouw na de aardbevingen en zware overstromingen

Na de grote aardbeving in het Noorden van Pakistan op 8 Oktober 2005 heeft Shelter Now 12.500 gezinnen voorzien van winterspullen, mede ook werden de gezinnen verdeeld over verschillende tenten of tijdelijke onderkomens gebouwd van hout en golfplaten. Deze onderkomens waren voorzien van matrassen, warme dekens en kachels. Op deze manier kon Shelter Now vele mensen de witer door helpen. Het tentdorp en de organisatie voorzag in de winter van 2005/2006 talloze dakloze van een dagelijkse warme maaltijd.

Bij de wederopbouw van de verwoeste regio hebben we ook aardbeving bestendige scholen gebouwd. Daarnaast helpen we ook de slachtoffers van de aardbeving met het wederopbouwen van hun woningen en geven traningen in aardbevingconstructies.

De overstromig van zomer 2010 heeft ook honderdduizend mensen dakloos gemaakt. ook hier zijn we bezig met verschillede uiteenlopende projecten: dagelijkse warme maaltijden, koken voor verschillende gezinnen, waterzuivering, kleding, wederopbouw van overstromingsrisio-veilige huizen en wooninrichting.

Emergency Relief
Health
Micro-Enterprise development
Community development

Länderinformation Afghanistan

Karte von Afghanistan
Staatsform:islamische Republik
Einwohner:34,6 Mio.
höchster Punkt:7.485 m
Lebens-
erwartung:
60,72 Jahre
Durchschnitts-alter:17,3 Jahre
Analphabeten Männer:50%
Analphabeten Frauen:75,6%
Geburtensterblichkeit: höchste der Welt

Stand 2018