Dorpen van Hoop

De gevolgen van meer dan 20 jaar oorlog in Afghanistan: miljoenen huizen zijn verwoest. Shelter Now bouwt samen met de terugkerende volledige dorpen weer op. "Dorpen van de Hoop" ze worden deze genoemd.

Onze Visie

Om mensen aan te moedigen voor de toekomst, hen hoop geven, terwijl nieuw terrein openbreekt. Dit is de visie van Shelter Now, de dorpen van de hoop, zodat we de broodnodige hulp kunnen bieden.

De oorlog vluchtelingen die terugkeren naar Afghanistan, kregen door onze lokale medewerkers begeleiding en hulp om nieuw leven in de verwoeste dorpen te brengen: Huizen worden herbouwd. Het creëren van onderwijs-en opleidingsmogelijkheden, nieuwe middelen van bestaan ​​voor de ontwikkeling en bevordering van de economische zelfstandigheid van mensen .

Een eerste "Village of Hope" werd gerealiseerd met financiële steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Bondsrepubliek Duitsland en diverse liefdadigheidsorganisaties. Het dorp heet "Sabz Sang" naar Duits "Green Stone" en is gelegen in het Shamalie-niveau ten noorden van Kabul. Op deze vruchtbare vlakte op ongeveer 1700 meter hoogte, de Taliban vernietigde bijna alle boomgaarden van weleer. Op veel plaatsen zijn de eerste wijngaarden en fruitbomen weer te zien. Shelter Now heeft een eigen bloeiend fruitboom project op de Shamalie vlakte.

Geschiedenis van de Shamalie vlakte

In 1999 had de Taliban de vlakte van de Noordelijke Alliantie heroverd. Veel mannen werden gedood, daar de Taliban hen verdachte van een samenwerking met tegenstanders in de burgeroorlog. Huizen en boomgaarden werden vernield, in vele waterputten en irrigatiesystemen stenen en granaten gegooid. De overlevenden werden gedwongen te vluchten na deze afschuwelijke daad van wraak. Duizenden van hen kwamen terecht in het gebouwde en onderhouden vluchtelingenkamp van Shelter Now in Pakistan. Shelter heeft hen nu geholpen onder andere met de bouw van adobe huizen en voedsel. Toen werden we gevraagd om hen te helpen bij de wederopbouw van hun dorpen, met de vraag: zou er ooit weer vrede in Afghanistan zijn? Vanuit deze visie is"Hope Village" geboren.

Onze visie is juist

Om deze visie werkelijkheid te maken, zijn de volgende stappen binnen  Shelter Now:

    • De verwoeste huizen zijn gemaakt met onze geprefabriceerde onderdelen (inclusief dakbedekking, ramen, deuren, wc-schijf). Zo veel mogelijk bouwen de repatrianten zelf. Onze steun is onder meer afhankelijk van de specifieke situatie van de gezinnen.
    • Voor meisjes en jongens wordt een school gebouwd, er zullen er meer volgen.
    • Nieuwe putten worden gegraven en irrigatiesystemen gerehabiliteerd.
    • Primaire gezondheidszorg van de mensen verzekerd door een nieuw gebouwde eenvoudige kliniek. We leren families elementaire medische en hygiënische basis-kennis. Hier werken ook (tijdelijk) artsen uit het buitenland.
    • Gereedschappen en zaden voor fruitbomen, kippen, bijen, en eventueel andere apparatuur met landbouwmateriaal hersteld de zelfredzaamheid van de bevolking.

Onze hulp is gebaseerd op de behoeften van elk dorp waarin wij werken. We stimuleren bewoners om hun behoeften te formuleren, en vervolgens om gezamenlijke projecten te ontwikkelen in het dorp op basis van hun ideeën.

In de tussentijd (2007) zijn we bezig voor het vijfde jaar in dit gebied. Met veel inwoners van de dorpen hebben we goed contact. Shelter Now geniet veel vertrouwen. De wederopbouw van "Hope Village" Sabz Sang heeft een overslaand enthousiasme in andere dorpen van de regio - de hoop vonk ontsteekt.

De ene school na de andere kunnen we  voor de kinderen bouwen. Het is leuk om ze te zien leren en studeren. Het gaat met een enthousiasme dat veel minder vaak wordt gevonden bij ons in het Westen.

Verschillende agrarische projecten worden ontwikkeld in samenwerking met de dorpsgemeenschappen. Het kan ook gebeuren dat proefprojecten mislukken, dan zijn ze gedekt en beginnen weer in een nieuwe versie. Andere projecten zijn goed ontvangen en worden verder ontwikkeld. Het is fascinerend hoe de gezichten van de mensen in deze dorpen stralen van hoop en vertrouwen in de nieuwe toekomst groeit.

De weg is vaak lang en hobbelig. Maar naast alle moeite en gevaar is het duidelijk: Het was het waard! En het is de moeite waard om verder te gaan. De visie werd werkelijkheid. We zijn erin geslaagd om veel Afghanen hoop te geven.

Koeien, koeien, koeien ...

Sinds 2008 horen we in de dorpen nieuwe geluiden: Het geloei van koeien. Met kleine leningen van Shelter Now kunnen gezinnen een koe onderhouden en vervolgens kalveren. De lening word terugbetaald in 12 tot 18 maanden, waarna de koe naar een andere familie gaat. 

In de tussentijd hebben 120 families een kleine lening, namenlijk een koe. Hoeveel koeien verrijken het soundscape met hun tonen, kan men alleen maar gissen. Ze zijn inderdaad steeds ijverig bezig. 

en vele schapen ...

Overigens, we hebben met hetzelfde principe een schaap project gestart in hetzelfde jaar - met de gezinnen van de mensen van Kuchi, de semi-nomadische leven. Schapen maken daar hun levensonderhoud. Minstens 240 families hebben nu een kleine kudde schapen en zijn minder en minder afhankelijk van buitenlandse hulp.