Weeshuis in noord-Afghanistan

Meer dan 20 jaar oorlog heeft veel kinderen weeskinderen gemaakt in Afghanistan. Ze zijn vaak, volgens de Afghaanse familie cultuur, opgenomen door naaste familieleden. Maar dit is niet altijd. In Faizabad ondersteunt Shelter Now een weeshuis. Met meer dan 100 meisjes en jongens die hier een thuis vinden, is er nog steeds behoefte aan hulp.

En shelter-now-medewerker meld

"Rahem (16) en Bardria (9) zijn twee van de 60 weeskinderen in Faizabad. Alle 60 hebben hun vader verloren door oorlog en ziektes, sommige ook hun moeders. Van een weduwe wordt verwacht dat ze betaald voor haar kinderen. Echter, dit is nauwelijks te veroorloven, omdat een weduwe slechts zeer weinig kans heeft op verdienste. Als ze hertrouwt, moet ze haar kinderen verlaten van haar eerste huwelijk, omdat haar nieuwe familie niet de kinderen van een andere man zal accepteren. Soms kunnen de kinderen in de familie van de overledene vader blijven.

Rahem is 16 jaar oud, hij gaat 8-12 uur naar school, daarna werkt hij 13 tot 17 uur als monteur. Hij krijgt daar geen geld voor omdat hij nog aan het leren is.

Bardria verblijft soms bij haar stiefmoeder, maar is meestal in het weeshuis, omdat haar stiefmoeder er niet in slaagt om voor haar te zorgen. Bardria gaat vier uur per dag naar school. In de 3-maands wintervakantie tot eind maart, moeten alle kinderen naar een koranschool.

Richard en ik gaven Engelse les tijdens de wintervakantie. Richards klas had 10 leerlingen, van 15 tot 18 jaar, Ik had twee klassen met 20 studenten bij elkaar, van 7 tot 18 jaar oud. Zodra de school-en werktijden beter worden geregeld,  kunnen we de lessen beter organiseren. ISAF-troepen hebben in de winter kleding en nieuwe kasten aan de kinderen gegeven. Ze geven naast hun voedselpakketten die worden achtergelaten aan het einde van de maand. Shelter Now betaalt het dagelijks voedsel voor de kinderen, evenals de salarissen van de Afghaanse bevolking, de huur en andere kosten. De kinderen ontvangen elke 6 maanden een nieuwe set kleren. We proberen dit te blijven doen zolang we de financiën er voor hebben.

Het meest urgente probleem op dit moment: de toiletten. Er is voor alle 60 aanwezigen slechts 2 toiletten. Het zijn eenvoudige gaten in de grond met een plaat erover en muren eromheen. De toestand is scheidend. Ze zijn vol en stromen over als het regent. Natuurlijk is dit een hygiënisch probleem wat snel ziekte kan veroorzaken. We willen nieuwe toiletten bouwen, alleen missen we daar het geld voor.

Dit is slechts een klein weeshuis in Afghanistan, in een groot land dat te lijden onder tientallen jaren van oorlog. Denk aan de vele wezen en weduwen, die deze oorlog heeft gebracht. "

Inmiddels is het weeshuis uitgegroeid tot meer dan 100 kinderen. En werd een ander huis ook opgenomen, zodat de jongens nu afzonderlijk worden gehuisvest van de meisjes. Voor jongeren in deze cultuur is dit van groot belang.

De toiletten zijn nu uitgebreid met de hulp van Duitse donoren. Niettemin, het weeshuis heeft onze steun voortdurend nodig, want er is nog veel dat moet worden verbeterd, zodat kinderen onbezorgd kunnen leven.