Noodsituaties en ramphulp

De acute ellende van miljoenen Afghanen die de Sovjet-invasie ontvluchten was het begin van het werk van Shelter Now. Helaas, want er waren altijd noodsituaties waarin Shelter Now intensief betrokkenen was:

De verwoestende aardbeving in het noorden van Pakistan in oktober 2005

Op 8 Oktober beefde in een uitgestrekt gebied in het noorden van Pakistan de aarde. Meer dan 86.000 mensen hebben hun leven verloren, 3,5 miljoen zijn plotseling dakloos geworden door hele weggevaagde dorpen. De winter was in aantocht. We werkten dag en nacht om zoveel mogelijk mensen te redden, door distribueren van tenten, dekens, voedsel, materiaal voor eenvoudige huizen voor ongeveer 100.000 mensen. Later (in 2010), zijn we nog steeds aan het bouwen aan 20 aardbevingsbestendige scholen.

De overstroming van de eeuw in de zomer van 2010

'S nachts kwam het water en overstroomde hele dorpen, huilende mensen, dieren, huizen en bedekte het water na een paar weken een vijfde van Pakistan. Miljoen getroffenen hadden niets behalve de dingen die ze dragen op hun lichaam. Ze hadden voedsel, schoon water, huishoudelijke artikelen, eigenlijk alles nodig ... We begonnen met de distributie van warme maaltijden en waterzuiveringstabletten. Later kregen mensen kook-en eetgerei van ons, waterfilter, bedden, nieuwe kleren en materiaal om hun huizen weer op te bouwen, en te beschermen tegen overstromingen.

Ontheemden tijdens de winter in kampen, zonder voldoende voedsel, bij min 20 graden

Gebeurtenissen van oorlog en natuurrampen dwingt mensen om hun huizen te verlaten. Terwijl ze hun leven redden, begeven ze zich vervolgens naar grote kampen - vaak zonder enige zorg en hulp. De plaatselijke autoriteiten worden vaak overweldigd en vragen ons om hulp.

Shelter Now helpt na extreme winter in Herat

Dergelijke situaties kunnen nauwelijks worden voorzien. We proberen waar mogelijk om altijd een deel door de donaties te bekostigen en apart te zetten, zodat we snel kunnen reageren op rampen.

Intern ontheemden (IDP's) in Kandahar

Vanwege de nog steeds voortdurende terroristische dreiging werden  Duizenden gezinnen gedwongen te vluchten, op dit moment (2012) spreken we over 2.000 families in kampen in Kandahar. Omdat er nauwelijks andere organisaties kunnen helpen, verdelen we onze zorg onder deze wanhopige mensen, het voedsel en graven van putten voor drinkwater.