Noord Irak

Noord-Irak

Andreas Ziehr van Shelter Now is midden oktober in Erbil. Dit zijn zijn bevindingen:

Veel oude mensen zijn vaak in wanhoop op de vlucht.
UNICEF medewerkers trainen kinderen in hygiëne.

"De kerk doet ter plaatse een geweldig werk. Er wordt voorzien voor 3.600 gezinnen. De meeste zijn ondergebracht in gehuurde huizen. Wij bezochten een van hen. In het huis waar al 50 gezinnen wonen (!!), dit is onderverdeeld in de gang door een gordijn, of in een kamer met meerdere families. Families zijn van Mosul en werden gedwongen te vertrekken en te vluchten in een paar uur, hierbij alles achterlatend. Huizen van christenen werden geplunderd en alle kerken vernietigd.

 

We hebben ervaren dat als de eigenaar wil dat de vluchtelingen vertrekken, ze er in 4 dagen uit moeten. Gedwongen met geweld. Er is weinig leefruimte in Ainkawa, de christelijke wijk van Erbil. Ook voor de kerk is het heel moeilijk om een ​​nieuwe woning te vinden.

 

Hier in Ainkawa leven 70.000 inwoners en 50.000 vluchtelingen.

 

Op het park wordt gekampeerd. Voornamelijk door Yazidi, Shabak en Kakay, moslims.

 

Ernstig is het in de "Mall Camp" een bouw van een toekomstig winkelcentrum zonder deuren en ramen. Hier wonen 815 mensen. De wind waait door het gebouw. Momenteel kan dit, maar in zes weken is het koud en hier niet langer draaglijk. Er is een gebrek aan drinkwater en kleding. De mensen daar vandaan zijn Karakosh. Bijna iedereen is er christenen. Voorheen waren sommige van hen rijk en hadden grote huizen. Ze zijn van alles kwijtgeraakt en vele zijn depressief geraakt. Mensen zonder hoop. (Andy vertelde aan de telefoon over het kwaad gruwelen van de IS, die ik niet zal vertellen.)

 

UNICEF heeft een programma voor de kinderen. Je wordt speels getraind in hygiëne "

 

 

Doe mee

In de wintermaanden dalen de temperaturen in Erbil tot net boven het vriespunt en het regent er veel. Warme dekens en kachels zijn nu het meest urgent.

 

* Voor € 25 , kan de kerk een gezin van vijf voorzien van dekens, 

* € 60 wordt een petroleumkachel aangeschaft

* € 170 is voor brandstof deze winter.

 

Doneren?