Schoon drinkwater: een mensenrecht

Toegang tot schoon drinkwater is een mensenrecht. Voor ons in Nederland is het gewoon dat er schoon water uit de kraan komt. Dit is heel anders voor mensen in Afghanistan en Pakistan. Een onderdeel van onze Health projecten is het voorzien in veilig water.

Kinderen in Afghanistan genieten van het schoon drinkwater uit een nieuwe bron.

Waterputten
In de gebieden waar wij waterputten laten plaatsen, ligt het grondwater vaak erg diep. Dat komt omdat er in deze gebieden erg weinig regen is. Niet zelden boren we van 20 tot 40 meter diep! In overleg met de dorpshoofden graaft Shelter Now op verschillende plekken in de dorpen waterputten, stelt ze veilig en installeert handpompen. De kosten om éen waterput te graven, veilig te stellen en een handpomp te installeren zijn 1900 Euro. Een waterput geeft drinkwater voor ongeveer 40 families.

Kareezen
Een Kareez is een kunstmatige tunnel, die aan berghellingen grondwater verzamelt en door zijn lichte helling het water vaak vele kilometers ver naar de dorpen brengt. Het water uit een Kareez is ook drinkbaar. Het water wordt gedronken. Daarnaast wordt het gebruikt voor de was en voor de irrigatie van de velden en gewassen. Deze soms eeuwenoude irrigatiesystemen zijn in de oorlogsjaren vaak opgedroogd of vernietigd. Shelter Now herstelt ze en breidt ze uit. Hiervoor huren wij vakmensen. Het is een goed betaalde baan, die niet helemaal ongevaarlijk is omdat vaak in 30 tot 50 meter diepte gewerkt moet worden.

Waterleidingen
Soms is er voldoende water, maar is het verontreinigd. Zoals in de hoge bergen van de provincie Badakhshan. Daar is voldoende water. Maar omdat het in de oppervlakte door de dorpen stroomt is het vaak verontreinigd en veroorzaakt het ziektes. Shelter Now installeert samen met de dorpsbewoners waterleidingen van de bron tot het dorp. Deze voorzien het dorp het hele jaar van vers, schoon drinkwater. Ook scholen worden met deze systemen verzorgd. Er is een training over hygiëne voor leraren en scholieren.