Huisbouw en Fabrieken

Sinds het begin van de jaren 90 keren miljonen vluchtelingen terug naar huis in Afghanistan. Vaak zijn hun huizen en dorpen verwoest. Voor de wederopbouw ontbreken de bouwmaterialen. Er is weliswaar klei voor de muren, maar voor de daken ontbreken de materialen. Shelter Now vestigt hiervoor eigen betonfabrieken.

De typische platte daken worden traditioneel met houten balken, struwelen en klei bedekt. Maar goed hout om te bouwen is al lang moelijk te verkrijgen in dit ooit zo bosrijke land. Shelter Now heeft daarom sinds 1992 zes betonfabrieken opgezet, waar dak materiaal geproduceerd wordt, balken en platen van gewapend beton, maar ook deuren en ramen van beton en glas. Afghanen worden er opgeleid. Wij willen dat ook een normaal gezin een huis kan bouwen en verkopen het materiaal daarom of goedkoop of geven het soms ook gratis aan de families. Deze form van wederopbouw is alleen mogelijk omdat wij de prijzen subsidiëren. Tot heden konden met ons materiaal meer dan 31.000 huizen opnieuw worden opgebouwd.

Tijdens de ontvoering van onze medewerkers in 2001 zijn al onze betonfabrieken geplunderd en verwoest door de Taliban. De wederopbouw van ëen fabriek kost ongeveer 100.000 Euro. In twee van de fabrieken wordt ondertussen weer gewerkt, maar nog steeds is de vraag naar componenten groot. Al voor de vernietiging moesten de mensen soms tot zes maanden op het dakmateriaal van Shelter Now wachten.

In de zomer van 2002 konden wij een nieuwe fabriek in het noorden van Kabul vestigen. In deze fabriek werden niet alleen het hele beton-materiaal en de deuren en ramen voor het Hope Village "Sabz Sang" geproduceerd, maar ook de platen voor een drainage-project in Kabul. En sinds de lente van 2003 wordt er ook het dakmateriaal voor dorpen in de buurt van de fabriek geproduceerd. Dit niet alleen voor woonhuizen, maar ook voor buurthuizen en scholen.

Een belangrijke bijwerking van de fabriek: hier worden jonge mannen opgeleid tot staal-vakmensen en krijgen na zes maanden een bijbehorende certificaat. Vakmensen zijn zeer gevraagd. Daarom hebben zij dus hiermee een goede vooruitzicht op een baan in Kabul.

Wiederaufbau in Pakistan nach der Jahrhundertflut

De nieuwe huizen zijn gebouwd met bakstenen gemaakt en zijn bestand tegen een overstroming. Foto: Shelter Now

Nadat Shelter Now na de verwoestende overstroming van de zomer 2010 duizenden mensen geholpen heeft te overleven werden nu danksei onze hulp meer dan 100 woonhuizen opnieuw opgebouwd.